Belastingdienst gaat oude BTW-schulden innen

Belastingdienst gaat vanaf 1 juni oude BTW-schulden innen, mét boete

Vrijwel iedere BTW plichtige ondernemer heeft het op de balans staan aan het eind van het jaar: de schuld omzetbelasting. Vaak neem je het voor kennisgeving aan, maar recent bericht van de Belastingdienst zal u wellicht toch tot actie moeten bewegen. Wat is er aan de hand?

De schuld omzetbelasting die op de eindbalans (van stel 2012) staat, zal doorgaans de BTW afdracht zijn van het laatste kwartaal 2012 of van december 2012. Die BTW betaalt u immers in januari 2013 zodat deze als schuld op de eindbalans 2012 staat. Maar wat als dat niet zo is? Wat als een deel van die BTW schuld nog een jaar ouder is (dus 2011)? Dan staat u vanaf 1 juni 2013 een onaangename verrassing te wachten. De Belastingdienst gaat die oude BTW schulden namelijk innen met een boete als toetje.

Maar waar komt zo’n oude BTW schuld vandaan? U dient elk kwartaal of elke maand de aangifte omzetbelasting in. In sommige gevallen klopt die niet altijd helemaal. Een factuur ontbreekt en wordt later gevonden of er moet nog een correctie wegens privégebruik (bijv. auto van de zaak) gedaan worden. Dat herstel (en betaal) je doorgaans door zelf (of je boekhouder/accountant) een zogeheten suppletieaangifte omzetbelasting in te dienen. Maar als je dat niet doet dan stapelt zo’n BTW schuld op en blijft die een jaar of langer op de balans staan.

En daar gaat de fiscus nu naar op zoek en dat doet de computer voor ze. Daarbij gaan ze uit van de laatst ingediende aangifte inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting. Het opleggen van een naheffingsaanslag omzetbelasting is dan kinderspel. Stel dat u de aangifte over 2012 heeft ingediend en de schuld omzetbelasting op de balans bedraagt 6.000 euro. De fiscus kan in hun systeem zien hoe hoog de BTW over het vierde kwartaal 2012 was. Stel dat die 1.000 euro bedroeg. Dan is er dus nog een BTW schuld van 5.000 euro die ouder is en eigenlijk al betaald had moeten worden. Als de 5.000 euro in dit voorbeeld nog niet betaald is, dan wordt dit vanaf 1 juni aanstaande geïnd met een boete erbij.

Ja, u leest dat goed. De Belastingdienst baseert zich op de door u of uw boekhouder ingediende aangifte inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting. Er is geen voorafgaand onderzoek. Ze gaan er vanuit dat wat u op uw balans zet correct is. Wees dus snel en zorg dat u weet waaruit uw meest recente balansschuld omzetbelasting bestaat. Zit daar BTW uit oudere jaren bij, ga dan in overleg met uw boekhouder/accountant of dat wel correct is en dien dan voor 1 juni aanstaande een suppletieaangifte in. Daarmee kunt u een boete voorkomen.

Terug naar de Kennisbank

logo-pzoSyfers ondersteunt PZO, de grootste onafhankelijke belangenorganisatie voor zelfstandige, bij het beantwoorden van fiscale vragen. Ook wordt er iedere maand een tip geplaatst in de PZO nieuwsbrief. Bekijk de website.