In hoeverre zijn relatiegeschenken fiscaal aftrekbaar?

In hoeverre zijn relatiegeschenken fiscaal aftrekbaar? 

Lees hier over de fiscale spelregels bij uitgaven aan relatiegeschenken.

Inkomstenbelasting

Voordat u de fiscale winst bepaalt, komt u steevast een aantal correcties op de commerciële winst tegen. Een van die correcties is de beperking van zogeheten gemengde kosten. Tot die gemengde kosten worden ook relatiegeschenken gerekend. Oftewel: in uw administratie boekt u de relatiegeschenken gewoon volledig als kosten. In de aangifte inkomstenbelasting vindt de volgende aanpassing plaats:

  1. 26,5% van de relatiegeschenken wordt weer opgeteld bij de winst (lees, is dus niet aftrekbaar);
  2. Als u heel veel gemengde kosten heeft, kunt u er ook voor kiezen om het vaste bedrag van € 4.400 bij de winst op te tellen wegens gemengde kosten.

Laten we dat even vergelijken zodat u de juiste keuze maakt. U telt 26,5% van de gemengde kosten bij de winst op óf het vaste bedrag van € 4.400. Omgerekend, u moet € 16.604 aan gemengde kosten hebben gehad in een jaar voordat de vaste correctie van € 4.400 de voordeligste keuze wordt. Onder € 16.604 is namelijk 26,5% daarvan lager dan € 4.400.

Omzetbelasting

Voor de omzetbelasting ligt het heel anders. Normaliter is de BTW op uw uitgaven aftrekbaar als voorbelasting. Daarop zijn echter ook uitzonderingen en ook voor relatiegeschenken zijn die er uiteraard, anders zou het on-Nederlands worden. De uitsluiting van aftrek van voorbelasting werkt als volgt:

  1. Indien de ontvanger van het geschenk zelf recht heeft op aftrek van meer dan 50% van zijn voorbelasting dan mag u de BTW op de relatiegeschenken ook als voorbelasting in mindering brengen op uw BTW-aangifte. Anders gezegd: doorgaans mag u wel de BTW op een geschenk als voorbelasting meenemen, als de ontvanger ervan ook ondernemer is voor de BTW en minstens de helft van zijn omzet belast is met BTW.
  2. Maar! Als u aan iemand op jaarbasis meer dan € 227 schenkt, dan is de BTW op de geschenken aan die persoon sowieso niet aftrekbaar als voorbelasting, ook al voldoet hij/zij aan het gestelde onder 1 hiervoor.

Samengevat: de BTW op geschenken mag u in aftrek brengen als de ontvanger voor meer dan 50% BTW-ondernemer is én u niet meer dan € 227 ex BTW in het jaar aan diegene geschonken heeft.

Terug naar de Kennisbank

logo-pzoSyfers ondersteunt PZO, de grootste onafhankelijke belangenorganisatie voor zelfstandige, bij het beantwoorden van fiscale vragen. Ook wordt er iedere maand een tip geplaatst in de PZO nieuwsbrief. Bekijk de website.