Beschikking geen loonheffingen (BGL) vervangt VAR-verklaring

De Verklaring Arbeidsrelatie (VAR) gaat verdwijnen en zal worden vervangen door de BGL; de Beschikking Geen Loonheffingen. Dit blijkt uit een wetsvoorstel dat staatssecretaris Eric Wiebes van Financiƫn maandag 22 september 2014 naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Doel is schijnzelfstandigheid aan te pakken; mensen die op papier als ZZP'er werken, maar in de praktijk in loondienst werkzaam zijn.

Met een VAR verklaring kan een ZZP'er zekerheid krijgen over de fiscale kwalificatie van zijn inkomen; Winst uit onderneming, loon of resultaat uit overige werkzaamheden. Met deze VAR verklaring weten opdrachtgevers of zij wel of geen loonheffing hoeven in te houden en af te dragen.
De opdrachtgever is niet betrokken bij de aanvraag van de VAR en ondervindt geen gevolgen als achteraf blijkt dat geen sprake was van ondernemerschap, maar van een dienstbetrekking. De risico's en de financiƫle consequenties liggen bij de ZZP'er. Met de invoering van de Wet BGL komt hieraan een einde. Opdrachtgever en opdrachtnemer (de ZZP'er) worden beiden verantwoordelijk voor de beoordeling of een arbeidsverhouding tot afdracht van loonheffing leidt.

Om een BGL aan te vragen dient via een webmodule een aantal vragen te worden beantwoord. Als de beantwoording van deze vragen leidt tot een beschikking, staat daarin vermeld onder welke voorwaarden de opdracht wordt uitgevoerd. De opdrachtgever dient de beschikking te controleren voordat hij de opdracht daadwerkelijk verstrekt. Hij dient dus de voorwaarden in de beschikking aan de hand van de feitelijke situatie te beoordelen.
Evenals bij de VAR-verklaring hoeft een ZZP'er niet voor elke opdracht een nieuwe beschikking aan te vragen: bij opdrachten waar werkzaamheden, omstandigheden en voorwaarden gelijk zijn, kan de ZZP'er dezelfde BGL gebruiken.

Terug naar de Kennisbank

logo-pzoSyfers ondersteunt PZO, de grootste onafhankelijke belangenorganisatie voor zelfstandige, bij het beantwoorden van fiscale vragen. Ook wordt er iedere maand een tip geplaatst in de PZO nieuwsbrief. Bekijk de website.