Meewerkaftrek of partnerbeloning?

Deze weekenden van maart worden bij veel zelfstandigen benut om de laatste zaakjes van de boekhouding van vorig jaar op orde te maken zodat de aangifte inkomstenbelasting 2012 nog voor 1 april ingediend kan worden. Tussen het opmaken van de balans en winst- en verliesrekening door hierbij een tip indien uw partner van tijd tot tijd meewerkt in uw onderneming. U mag uw partner hiervoor belonen en hoewel dat wellicht wat zinloos lijkt (blijft toch binnen het huishouden) kan er weldegelijk fiscaal voordeel uit gehaald worden.

Fiscaal kennen we vier manieren waarop u uw partner kunt belonen voor de verrichte arbeid in uw onderneming.

  1. De meewerkaftrek toepassen;

  2. Een arbeidsvergoeding toekennen;

  3. Partner in loondienst nemen;

  4. Samen gaan ondernemen bijvoorbeeld in een VOF.

Meewerkaftrek:

Indien uw partner meer dan 525 uur per jaar (ruim 10 uur per week zonder vakantie) meewerkt in uw onderneming en hij/zij daar een vergoeding < 5.000 euro voor ontvangt, mag u de meewerkaftrek toepassen. Verwacht geen vetpot hier. De aftrek bedraagt tussen de 1 en 4 procent van uw winst afhankelijk van het aantal uren dat uw partner meewerkte in een jaar. Bij een winst van 50.000 euro dus een aftrek van 500 tot 2.000 euro. Voor die 2.000 euro moet het wel gaan om minstens 1.800 meewerkuren. Dus 35 uur per week zonder vakantie tegen bruto een euro per uur.

Arbeidsbeloning

In plaats van de meewerkaftrek kunt u uw partner ook daadwerkelijk in geld belonen voor de arbeid. Uiteraard dient de beloning ongeveer marktconform te zijn en moet deze per jaar minstens 5.000 euro bedragen, wil er fiscaal iets mee te doen zijn. Onder de 5.000 euro wordt dit inkomen namelijk bij uw partner niet belast, maar heeft u ook geen aftrekbare (personeels)kosten (pas dan wel de meewerkaftrek toe). Indien de beloning meer dan 5.000 bedraagt, is die beloning voor u aftrekbaar van de winst doch bij uw partner belast. Dit kan fiscaal gunstig zijn als uw partner geen of een erg laag inkomen heeft (lage belastingdruk) en u een aardige winst geniet (42 of 52% inkomstenbelasting). Een fiscalist kan voorrekenen of deze optie gunstig is voor u beiden.

Partner in loondienst nemen

U kunt uw partner ook formeel in loondienst nemen. Dit kan bijvoorbeeld gunstig zijn bij het verkrijgen van kinderopvangtoeslag. De moeilijkheid bij het in loondienst nemen van een partner is het gebrek aan gezagsverhouding (vereiste voor een dienstverband) tussen u als werkgever en de partner als werknemer. De meeste instanties veronderstellen tussen partners namelijk geen gezagsverhouding door de invloed van de privérelatie. Laat u hier goed voorlichten door een loondeskundige.

Samen een onderneming starten

Indien de omvang van de werkzaamheden van uw partner dusdanig is dat hij/zij in feite als mede-ondernemer aangemerkt kan worden, dan is het starten van een VOF tussen u beiden wellicht een optie. Als de werkzaamheden van de partner niet grotendeels van ondersteunende aard zijn, dan kan hij/zij wellicht ook een beroep doen op de eigen zelfstandigenaftrek, startersaftrek, MKB winstvrijstelling en ander fiscaal ondernemerssnoepgoed. Laat u goed voorlichten door een fiscalist, liefst met ervaring met het opzetten van ondernemingen.

Succes met uw aangifte.

Terug naar de Kennisbank

logo-pzoSyfers ondersteunt PZO, de grootste onafhankelijke belangenorganisatie voor zelfstandige, bij het beantwoorden van fiscale vragen. Ook wordt er iedere maand een tip geplaatst in de PZO nieuwsbrief. Bekijk de website.