ZZP'er onder vuur

Het kabinet is bezig met plannen om het minder aantrekkelijk te maken om als ZZP'er aan de slag te gaan. Dit blijkt uit de uitkomsten van een gedeeltelijk uitgelekt onderzoek naar de positie van de ZZP'er dat is uitgevoerd door de Ministeries van Sociale Zaken, Algemene Zaken, Financiën en Economische Zaken. Begin december zullen zij officieel de uitkomsten van dit onderzoek presenteren

De belangrijkste zorg van het kabinet is de grote groep ZZP'ers die in de vorm van een eenmanszaak hun werkzaamheden uitvoeren en gebruik maken van de zelfstandigenaftrek. Dit kost de overheid jaarlijks € 1,8 miljard aan belastingopbrengsten. Een kostenpost die de komende jaren alleen maar groter zal worden, omdat de verwachting is dat er een stijging zal plaatsvinden van 800.000 ZZP'ers dit jaar naar 1.000.000 in 2020, als er geen wijziging in het beleid komt.

Omdat zelfstandigen minder belasting afdragen dan werknemers, maar wel genieten van fiscale voordelen, is de angst dat zij het stelsel steeds meer 'uithollen'. Daarom staat niet alleen de zelfstandigenaftrek, maar ook de startersaftrek en de mkb-winstvrijstelling ter discussie.

Voor het definitieve standpunt van het kabinet moeten we nog even geduld hebben tot begin december, maar de steeds terugkerende plannen van het kabinet ten aanzien van de ZZP'er beloven weinig goeds en zouden reden kunnen zijn de rechtsvorm van uw onderneming nog eens goed onder de loep te nemen.

Terug naar de Kennisbank

logo-pzoSyfers ondersteunt PZO, de grootste onafhankelijke belangenorganisatie voor zelfstandige, bij het beantwoorden van fiscale vragen. Ook wordt er iedere maand een tip geplaatst in de PZO nieuwsbrief. Bekijk de website.